
تنها یک ماه دیگر تا قطع دسترسی به هاتگرام و طلاگرام مانده است. قرار است این دو نسخه فرعی به صورت مستقل به فعالیت خود ادامه دهند.
نسخههای فرعی تلگرام تا حدود یکماه دیگر مستقل میشوند و ارتباطشان با تلگرام قطع خواهد شد. از این پس هاتگرام و طلاگرام بهصورت یک پیامرسان مستقل کار میکنند.
ابوالحسن فیروزآبادی، دبیر شورایعالی فضای مجازی این خبر را اعلام کرده است. او گفت که روند آزمایشی استقلال این دو پیام رسان پیش از این طی شده که موفقیت امیز بوده و در آذرماه قرار است با فراهم کردن امکانات کامل، این قطع ارتباط دائمی شود.
وی این قطع ارتباط را راهی به سوی موفقیت پیامرسانهای بومی اعلام کرد و در نهایت باعث افزایش قابلتوجه کاربران پیامرسانهای داخلی خواهد شد. اعلام استقلال از تلگرام بهمعنای قطع ارتباط چند میلیون کاربر از برنامه تلگرام خواهد بود. برنامهای که از همان آغاز فعالیتش، کارشناسان فضای مجازی درباره آن تردیدهای جدی بازگو کرده بودند.
بررسی استقلال هاتگرام و طلاگرام
عبارت مستقل شدن بهمعنای قطع دسترسی نسخههای فرعی تلگرام (بهطور مشخص تلگرام طلایی و هاتگرام) به سرورهای تلگرام است. یعنی کاربرانی که این نرمافزار را نصب کردهاند با یکدیگر در ارتباطند ما به سرویس تلگرام دسترسی ندارند.
با این تفاسیر کاربرانی که هاتگرام و طلاگرام را نصب کرده اند نمی توانند با کاربران تلگرام اصلی که حدود 40 میلیون نفر هستند در ارتباط باشند. کارشناسان مشکل دیگری را نیز مطرح میکنند که میتواند نشاندهنده نقض حریم شخصی کاربرانی باشد که در این شبکهها عضو شدهاند.
یاشار شاهینزاده، کارشناس امنیت سایبری اعلام کرده که تلگرام طلایی به جز سرورهای اصلی تلگرام با سرورهای خودش هم در ارتباط است که در آن برنامه شماره تلفن، کانالهای عضو و ادمینها وجود دارد.
در این فرایند انتقال، قرار است تمام این اطلاعات به جای دیگری منتقل شود. فرایند انتقال از نظر فنی طوری صورت میگیرد که خیلی از کاربرها متوجه نمیشوند به یک سرور جدید منتقل شدهاند. علیرضا ابراهیمی، کارشناس امنیت اینترنت نیز هرچند این انتقال را از نظر فنی شدنی میداند اما معتقد است فرایندی زمانبر و پرهزینه خواهد بود.
ایجاد مشکلات امنیتی جدی با استقلال نسخههای فرعی تلگرام
نگرانیهای عمدهای که کارشناسان شبکههای اجتماعی تا به حال مطرح کردهاند، مربوط به حفظ حریم خصوصی کاربرانی است که عضو این شبکه هستند. بررسی کدهای یکی از نسخههای فرعی تلگرام توسط کارشناسان امنیت شبکه نشان داده که کارهایی مثل مدیریت حضور کاربران در گروهها، حذف ادمین کانال و… در نسخههای فرعی تلگرام کاملا امکانپذیر است.
یکی از مشاورهای تلگرام طلایی پیشتر درباره میزان دسترسیهای آنها اعلام کرده بود:
ما درست مثل یک کاربر عادی به محتوای کانالها و گروههای عمومی دسترسی داریم اما در گروههای خصوصی نمیتوانیم چیزی را بخوانیم. خواندن پیامهای شخصی افراد نیز غیرممکن است چون تلگرام پیامها را رمزگذاری میکند.
این در حالی است که یاشار شاهیننژاد، کارشناس امنیت سایبری دراینباره گفته که پیامهای افراد در مسیر ارتباط رمزگذاری میشوند اما اطلاعاتی که در داخل گوشی کاربر وجود دارد، رمزگذاریشده نیست و نرمافزار با دسترسیهایی که میگیرد، میتواند آنها را بخواند.
در اختیار قرار دادن ۲۰۰۰ سرور و اینترنت بدون فیلتر
استفاده از اینترنت بدون فیلتر، دریافت مجوز ورود سرور و در اختیار داشتن تأییدیه قوه قضاییه باعث شده بخش جدی از فعالان حاضر در پیامرسانهای داخلی نسبت به رقابت با هاتگرام و طلاگرام در یک شرایط نابرابر ابراز نگرانی کنند. پیشتر محمدرسول کاظمی، مدیر پیامرسان آیگپ به همشهری از ورود ۲ هزار سرور با ارز دولتی برای این پیامرسانها خبر داده و گفته بود که از نظر فنی دور زدن فیلترینگ امکانپذیر بوده اما جرم تلقی میشده است.
علی فتاحی، معاون وزیر ارتباطات نیز در اینباره اعلام کرده که وزارت ارتباطات در شروع، ادامه و تصمیمگیری درباره فعالیت نسخههای فرعی تلگرام نقشی نداشته است اما بنا به تصمیم و ابلاغی که مرکز فضای مجازی داشته به فعالیتشان ادامه میدهند. درباره فعالیت آنها وزارت ارتباطات هیچ نقشی ندارد.